In de media

Op de site van Socialisme 21 stelt Roger Jacobs in een tekst genaamd 'Basiseducatie tussen emancipatie en systeembevestiging': "Zelfverklaarde deskundigen (zoals Theodore Dalrymple in Engeland) schuiven het ‘individuele schuldmodel’ naar voor: werklozen worden niet langer als slachtoffers beschouwd van het normale functioneren van een kapitalistische economie. Voortaan zijn het mensen met gebreken en tekorten (aan competenties, maar ook aan zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsgevoel) die ze moeten zien te remediëren, willen ze zich niet schuldig maken aan hun eigen achterstelling."
De bekendste fan van Dalrymple in Vlaanderen is jammer genoeg burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de partij met de hoogste electorale scores in en buiten Antwerpen.


<>

André Gantman (N-VA) wil het Centrum voor Gelijke Kansen afschaffen. Tot nu toe vind ik hem allesbehalve een goed rolmodel voor andere mensen van Joodse afkomst. Hopelijk herpakt hij zich wat vanavond, maar ik vrees ervoor want zijn blind geloof in rechts-nationalisme vertroebelt het denken. 
Volgens Gantman en socioloog Mark Elchardus neemt het racisme ook toe bij "allochtone jongeren".
Als bij "allochtone jongeren" het racisme zou groeien dan vraag ik me wel af welke criteria Elchardus en Gantman daarvoor hanteren. Vermits armoede gemakkelijk racisme in de hand werkt en armoede bij jongeren in Belgenland groeit zou het in elk geval goed zijn om dringend iets aan die armoede te beginnen doen in plaats van het Centrum voor Gelijke Kansen in een negatief daglicht te plaatsen. Dat Centrum was namelijk altijd al behoorlijk belangrijk in de strijd tegen racisme.  

<>

De aanhoudende kritieken van vele kanten op N-VA en SP.A lijken hun effect niet langer te missen in de peilingen. Links (PvdA + Groen) wordt voor het eerst ook groter dan de centrum-linkse SP.A.
"Het imago van de N-VA heeft een deuk gekregen door wat er de jongste weken aan het gebeuren is in de lokale politiek." Dat zegt politicoloog Johan Ackaert volgens knack.be.
Wat er gebeurt in de lokale partijpolitiek doet geen goed aan het imago van de N-VA? Het zal wel niet de enige reden zijn voor wat minder suksesvolle peilingen voor het VB en de N-VA. In de linkerzijde waait er een nieuwe wind merk ik, zeker in vergelijking met de jaren toen we nog een Paarsgroene regering hadden. Indien er nu ook nog een nieuwe wind zou beginnen waaien in SP.A en PS dan zou de toekomst van het Vlaams-nationalisme nog minder rechts gaan kleuren onder druk van de linkerzijde.
Er groeit ook een nieuwe generatie op in de Vlaamse grootsteden die niet terugplooit op of vol is van een Vlaamse identiteit, een generatie die wellicht bewuster met de milieucrisis omgaat dan de vorige generaties van jongeren, omdat nieuws over die crisis tot hun dagelijkse portie nieuwsrealiteit behoort. En veel van die jongeren zijn niet alleen "allochtoon" of gaan veel met "allochtonen" om, ze mogen volgend jaar ook gaan stemmen.
Aan vlaggezwaai met Vlaamse leeuwen zullen veel van die jongeren geen of weinig boodschap hebben. Tegenover nationalisme op zich zullen ze niet snel bezwaren maken, maar een voetbalwedstrijd van de Rode duivels spreekt hen al snel veel meer aan dan een partijbijeenkomst van de N-VA.

In Nederland lijkt de regering momenteel erg weinig vertrouwen in te boezemen, dat is heel anders in België. In Belgenland zijn alle grote partijen nauw betrokken bij overheidsbestuur, in Nederland is dat minder het geval. 

<>

Op Indymedia Antwerpen verscheen een reportage over de protestactie in Antwerpen tegen Monsanto van zaterdag, inclusief een inleiding tot de geschiedenis van Monsanto die ik samenstelde.. ondanks de minimale promotie en de van traditie drukke oktobermaand met zijn vele evenementen toch meer dan 100 mensen op de Antwerpse Groenplaats vandaag en zonder partijvlaggen.
Onder de aanwezigen op het centrale plein heel wat mensen die we zien opduiken bij Occupy acties, een deel van Occupy Antwerp besloot om met een delegatie aanwezig te zijn in Brussel, volgens de VRT waren daar 750 betogers. Wellicht waren het er echter meer dan duizend.
De bekendsten onder de aanwezigen in Antwerpen: muzikanten Stef Kamil Carlens en Nikkie Van Lierop en schrijver Jeroen Olyslaegers. We mochten ook een kleine delegatie uit Nederland verwelkomen.
 


Hier vinden jullie het eerste deel van een documentaire over Vandana Shiva, zaden en patenten... een uurtje doorbrengen in Indische contreien. Het tweede deel van de documentaire is hier te vinden. 

<>

De stad Antwerpen wil CO2 neutraal zijn tegen het jaar 2050. 2050 is al wel heel laat eigenlijk, zo'n data worden door overheden dan ook nog eens gemakkelijk na een tijdje verder opgerekt tot 2060 of later terwijl nu al de klimaatcrisis steeds harder toeslaat...
De vraag is ook wat het stadsbestuur en de andere overheden willen met de Antwerpse Ring, overdekken of niet? Met dat geld voor het volledig overdekken van de Ring (wat ze niet lijken te willen nu) zouden ze in elk geval ook heel wat ecologische projecten in andere gemeenten kunnen opstarten en de Liefkenshoektunnel zonder geldverlies tolvrij maken en het openbaar vervoer in en rond Antwerpen verbeteren. Maar ja.. ze willen daarentegen weinig belastingen voor de rijken en een nog grotere haven, nog meer transport via gemotoriseerd verkeer, snel verkeer op de Ring,... nochtans allemaal heel slecht voor de luchtkwaliteit.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)